Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Τι προβλέπει το σχέδιο ρυθμίσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Δημομοσίευση: Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012
Πηγή: Καθημερινή

Την έγκριση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένει η κυβέρνηση, προκειμένου αμέσως μετά να καταθέσει προς έγκριση νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο να προβλέπει ρυθμίσεις υπέρβασης του αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν, στις παρούσες συνθήκες της οξύτατης οικονομικής κρίσης, συγκεκριμένες κατηγορίες υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες από του βήματος της Βουλής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα γενικευμένου «κουρέματος» των δανείων, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε τη δημιουργία νέων σοβαρών προβλημάτων για τις τράπεζες και την οικονομία γενικότερα.

«Είναι γεγονός ότι πολλά νοικοκυριά έχουν αιφνιδιαστεί από τις μειώσεις των εισοδημάτων τους και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Στόχος είναι να επικεντρωθούμε στην προστασία εκείνων που πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκορδάς με αφορμή ερώτηση του βουλευτή κ. Ν. Κυριαζίδη (Ν.Δ.) και συνέχισε περιγράφοντας τα βήματα που σχεδιάζονται για το αμέσως προσεχές διάστημα:

1) «Αναμένεται εντός των ημερών η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία μέχρι το τέλος του 2013».

2) «Στο υπό τελική επεξεργασία νομοθέτημα «υπάρχει βελτίωση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που προέβλεπε ο Ν. 3869, όπου από την ομοφωνία που απαιτούσε αυτός ο νόμος για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών προτείνουμε να αρκεί το 50% συν ένα των απαιτήσεων της οφειλής, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί εξωδικαστικά το ζήτημα».

3) Δικαιούχοι των ρυθμίσεων προτείνεται να είναι «το σύνολο των ανέργων, το σύνολο των αναπήρων, το σύνολο των μακροχρονίως ασθενών, οι πολύτεκνοι και όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ ετησίως και το εισόδημά τους έχει περικοπεί κατά 35% μετά την 1/1/2010».

Προβλέπεται, επίσης, «βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας του «Τειρεσία», έτσι ώστε να μη στερείται της δυνατότητας μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των προβλημάτων του από τα πιστωτικά ιδρύματα κάποιος για ένα μεμονωμένο ατυχές περιστατικό».

Ο κ. Σκορδάς τόνισε ότι «γενική λύση καθολικής ισχύος, είτε αυτό ονομαστεί “κούρεμα” είτε ονομαστεί Σεισάχθεια ή όπως αλλιώς, δεν μπορεί να υπάρχει, διότι πρέπει η λύση να διατηρεί την ισορροπία της σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος. Αλλιώς, από τη μια μεριά θα χτίζουμε και από την άλλη θα γκρεμίζουμε», κατέληξε.

Γιωργος Σ. Μπουρδαρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου