Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Δόση μέχρι 200 ευρώ και αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δημοσίευση: Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012
Πηγή: protothema.gr

 Νέες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Γ. Στεργίου, στόχος του υπουργείου είναι να ανατραπεί το κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το οποίο δεν θα απαιτεί τη συναίνεση όλων των πιστωτών, αλλά, αυτός που έχει το 51% της οφειλής, θα μπορεί να οδηγήσει σε ρύθμιση και τους υπόλοιπους πιστωτές.

Μια βασική αλλαγή που επιχειρείται, είναι να δοθεί ή δυνατότητα στο δανειολήπτη να πληρώνει αυτά που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να πληρώνει και να συμψηφίζεται το ποσό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβιβασμού.

Επίσης, εισάγονται ρυθμίσεις που έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες με πρόβλημα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, βάσει των οποίων οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους για τέσσερα χρόνια με επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό.

Με βάση υπολογισμούς του υπουργείου, αυτή η δόση δεν θα υπερβαίνει τα 200 ευρώ, οπότε αυτό θα δώσει ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ και, αν η πληρωμή των τόκων υπερβαίνει το 30%, το ποσό θα προσαρμόζεται και δεν θα πληρώνει ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης όλους τους τόκους.

Η τετραετία, μέσα στην οποία προβλέπονται οι διευκολύνσεις, εκτιμάται ως επαρκές χρονικό όριο, καθώς μετά υπολογίζεται ότι θα έχει αρχίσει πάλι η ανάπτυξη στη χώρα, ενώ μία ακόμη ρύθμιση, στην οποία εστίασε ο κ. Στεργίου, είναι η εισαγωγή της μηδενικής καταβολής δόσης για ανέργους με μηδενικά εισοδήματα.

«Γίνονται ρυθμίσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά δεν αρκούν, γι' αυτό και η πολιτεία παρεμβαίνει, για να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίοδος διευκόλυνσης» εξήγησε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή.

Και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, σε αυτή τη συγκυρία δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, ήδη ετοιμάζουμε τη συγκεκριμένη βελτιωτική πρόταση της νομοθεσίας προς την Τρόικα, αλλά εκτιμώ ότι θα προχωρήσουμε θετικά και θα υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες στις αρχές του επόμενου έτους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση στοιχεία από έρευνα της EΚΠΟΙΖΩ, από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, η οργάνωση των καταναλωτών έστειλε, ως φορέας εξωδικαστικού συμβιβασμού, 28.465 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών για 7.998 μέλη της και εξωδικαστικά δεν έχει επιτευχθεί κανένας συμβιβασμός.

Ακόμη, έχει ρυθμιστεί μικρός αριθμός υποθέσεων, περίπου 100, που αφορούν μικρές οφειλές για μία-δύο τράπεζες και απ' αυτές το 69,3% αφορά δανειολήπτες με ακίνητη περιουσία και μόλις το 30,7% χωρίς ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου