Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Έρχεται νέα ρύθμιση χρεών-ανάσα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δημοσίευση: Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013
Πηγή: KavalaNet

Ρύθμιση – ανάσα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αναμένεται να φέρει το υπ. Οικονομικών σύντομα (μέσα στο 2013), όπως αποκαλύπτει ο ΓΓ Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. Η νέα ρύθμιση θα είναι προσαρμοσμένη ακριβώς στην οικονομική κατάσταση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ο κ. Θεοχάρης αποκαλύπτει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και μάλιστα με σύγχρονο τρόπο όπως οι διακανονισμοί που χρησιμοποιούν οι τράπεζες ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας.

Και λέει χαρακτηριστικά: «Το σημερινό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών είναι παρωχημένο. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις όταν οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογούμενους, να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν. Πρέπει να μας αποδείξουν, με στοιχεία, την οικονομική τους κατάσταση ή προκειμένου για επιχειρήσεις, τους ισολογισμούς τους και τις εκθέσεις των ελεγκτών, ότι μπορούν να πληρώσουν. Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θα παρέχεται αυτή η ρύθμιση όχι με μηχανιστικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια ότι μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει. Η τρόικα δεν θα πει όχι»

Ο ΓΓ Εσόδων προαναγγέλλει και διαγραφή χρεών όταν πρόκειται για χρέη που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης αλλά και μείωση των προσαυξήσεων και των επιτοκίων ώστε να περιορισθεί η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

Μάλιστα, ο ίδιος ασκεί κριτική στο παρωχημένο φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό και προαναγγέλλει ότι θα αποσυρθούν τα ταμεία από τις εφορίες και ανακοινώνει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των προϊσταμένων των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου